HPV Nedir?
Human Papilloma Virüs, genital bölgede, en çok cinsel yolla bulaşan virüstür. Siğil meydana getirebilir veya kişide yıllarca taşıyıcı olarak kalabilir. Siğile sebep olan HPV virüslerinin düşük, orta ve yüksek riskli tipleri vardır. Risk yükseldikçe kanser riski de artar. Sosyal etkileri, sağlık probleminden daha fazladır. Hastaların yanlış bilgilendirilmesi, teşhis ve tedavi yöntemlerinin kısıtlı oluşu, tekrarlayabilmesi negatif yanlarıdır. Hastaların iyi yönlendirilmesi, bilgilendirilmesi tedavi seçenekleri kadar önemlidir.
İlk teşhis hastanın veya partnerinin şüphesi ile başvurulan doktorun muayenesinde konulur. En etkin teşhis yöntemi pcr multiplex testi, kadından alınan smear örneğinden yapılan patolojik incelemeyle konur. HPV genotipleme en güncel kullanılan yöntemdir.
Virüsü vücuttan tamamen atılabilmesi için bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Genital bölgede siğil görüldüğü zamanlarda kozmetik amaçlı veya virüs yükünü azaltabilmek için kullanılan yöntemler vardır. En çok bilinenler krem şeklinde sürülebilen medikal ürünler, kriyoterapi ve en çok kullanılan koterizasyondur. Koterizasyonla siğiller yakılır. Çok geniş alana yayılan siğilleri genel anestezi altında , daha küçük ve az sayıdaki siğiller lokal anestezi ile yakılır. Siğillerin yakılması veya dondurulması siğillerin bir daha oluşmayacağı anlamına gelmez. Siğillerin tekrarlaması hastaların bağışıklık sistemi veya virüsün gücüne bağlıdır.
Bazı türler için aşılama yapılabilir. Son yıllarda aşılamanın erkeklere de uygulanabileceğine ilişkin yayınlar çıkmıştır. HPV virüsü bulaşmamış kişilerde aşının kansere karşı koruyuculuğu daha fazladır. Son zamanlarda aşının virüsü öldürebilecek yeteneğinin olduğu gösterilsede tartışmaları devam etmektedir.
Cinsel temasın tam veya yüzeysel olması virüsü bulaştırmak için yeterlidir. Kondom kullanmak bulaştırmamak için çok az etkilidir. Kondomun örtemediği genital alandan virüsler bulaşabilir. Son zamanlarda virüsün sadece cinsel yolla değil el teması veya oral seks ile bulaşabileceği anlaşıldı. Ve son yıllarda virüsün kanser yapma sıklığı ve gücü arttığı bilinmektedir. Virüsün bulaştırılması engellenemez duruma gelmiştir fakat kanser yapıcı etkisinden aşı ile korunulabilinir.
Genital bölgede siğil veya benzeri et benlerinin tıraş edilmemesi ve doktora başvurmadan önce tüy dökücü krem kullanılması.
Tedavi sonrasında bağışıklık sistemini arttıracak yöntemlere başvurulması; sigara tüketiminin azaltılması veya bırakılması, gece uykusunun düzenli ve tam olması, su tüketiminin arttırılması, cinsel partner sayısının azaltılması mümkünse tek eşliliğe geçilmesi, alkol tüketiminin azaltılması vb. Hastalar çoğunlukla bu saydığım yöntemleri belli bir süre yapabilmekteler fakat bunun bile çok yararı vardır. Virüsün vücuttan tamamen atmak için yöntem olmasa da yıllar sonra kendiliğinden uzaklaşabilir.
Genital siğil ile karşılaşıldığında sosyal problemleri de yanında getirir; partnere anlatamamak, cinsel ilişkinin fobiye dönüşmesi, sağlığı açısından endişe duyması, bilgi eksikliğinden dolayı çevresine zarar verip vermeyeceğini bilememesi, onu anlayacak kişi veya hekimi bulamaması, hekimin bu konu ile ilgisinin fazla olmaması gibi. Hasta kendini rahat hissedecek ve gizlilik esasının tam bilincinde olunması gereken adresi bulması bu sosyal problemleri aşmasındaki ilk yardımcı etkendir.
Genital siğil tedavisi yaygınlaştığı için hastaların kafası karışmakta, doğru veya yanlış bir sürü yöntemi duyabilmektedir. Tercih edilecek tedavinin etkinliğinin iyi olması, genital bölgede en az hasar veya iz bırakacak yöntemin seçilmesi doktoru ile seçeceği plana göre değişebilir.
Hastaların HPV virüsü ile tanışması ve sonraki aşamalarında sosyal hayatlarının etkilendiğini görmekteyim. Belli bir süre kabus yaşasalar da üroloji doktorlarının yapacağı koçluk ile bu süreç psikolojik açıdan en az hasarla atlatılabilir.