Prostat Ameliyatları

Prostat sidik torbasının altında bulunan, meninin içeriğindeki sıvının üretildiği, pasif olarak idrar kaçırmayı engelleyen bir organdır. İçinden idrar kanalı geçmektedir. Meni kanalları da prostat içinden geçmektedir. Büyüklüğü yaklaşık 18-20 gramdır. Prostat bir organdır, halk arasında bilinen adıyla prostat hastalıklarından en sık görülenleri prostat büyümesi, iltihaplanması ve kanserleridir.

Prostat Belirtileri Nelerdir?

Prostat yaş ilerledikçe büyüme gösterebilir, büyüdükce idrar yolunu sıkıştırır buna bağlı olarak sık sık idarar cıkmak, zayıf idrar gelmesi, gece sık idrara kalkması sorunları ortaya cıkar.

40 yaş üstü erkekler mutlaka üroloğa gitmeli çünkü hiç bir belirti göstermeden sessiz seyredebilir.

Prostat Teşhisi Nasıl Yapılır?

Prostat kanserlerinde hasta rahatsızlık hissetmeyebilirken, prostat büyümesi ve iltihaplanması durumlarında şiddetli veya hafif semptomlar işeme ile ilgili ortaya çıkabilir. PSA diye bilinen hormon daha sık kanser riski taşıma potansiyelini ölçmek için kullanılır. Prostatın büyümesinde ve iltihaplanmasında geçici veya kalıcı PSA yükseklikleri izlenebilir. Psa takibinde hormon düşme eğilimi göstermez ve hatta artma durumun olursa prostat biyopsisi önerilir. PSA yüksekliklerinde antibiyotik tedavisi biyopsi yapılmadan önce başlanabilir.

PROSTAT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Antibiyotik ve yardımcı medikal tedaviler sonrasında düşmeyen PSA seviyeleri çoğunlukla biyopsi gerektirmektedir. 50 yaş öncesinde prostatın daha selim hastalıklarının görülme kötü huylu hastalıklardan daha fazladır. İltihabi durumlarda uzun süreli antibiyotik kullanımı, destek tedaviler kullanılır. Prostatın iyi huylu büyümesi ve idrar yapmakta zorlanma, gece idrarına çıkma çatallanma, kesik kesik idrar yapma gibi durumlarda medikal tedaviler uygulanabileceği gibi hastanın bu şikayetlerinin fazla ve şiddetli olması durumunda ceraahi tedaviler uygulanabilir.

Prostatın iyi huylu büyümesinde açık prostatektomi veya TUR ve buna benzer kapalı yöntemler uygulanır. Teknoloji geliştikçe kapalı yöntemler dediğimiz endoskopik ceraahiler gelişmekte ve çeşitleri artmaktadır. Günümüzde kullanıaln en sık kapalı sistem plazma kinetik denilen yöntemdir. Cerrahın tecrübesine göre hacim olarak büyük protatlarda bile kullanılabilir. 80-100 gr. ve fazla hacimli olan prostatlarda açık protattektomi tercih edilebilir. Aralarındaki fark açık prostatektomide göbek altında kesi olması , birkaç gün daha fazla yatış gerektiemesi gibi unsurlardır.

İyi huylu olan prostat hastalıklarının cerrahilerinden sonra ereksiyon problemlerinin görülme ihtimali çok düşüktür. Bu cerrahilerden sonra yüksek oranda görülen ve istenmeyen etkisi kuru orgazm (cinsel ilişki sonrası meninin gelmemesidir.) meni cinsel ilişki sonrası mesaneye kaçar ve ilk idrarla dışarı atılır. Prsotat kanserli hastaların tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi uygulanabilir. Erken evrelerde cerrahinin başarı yüzdesi daha yüksektir. Açık, laparoskopik ve robotik cerrahi seçenekleri hastanın sosyal, klinik durumuna göre değişebilir ve hekim ile hastanın vereceği karar ile planlanır. Son zamanlarda fazla maliyeti olmasına rağmen robotik cerrahi diğer yöntemlerle beraber anılmaya başlanmış, özel merkezlerde tecrübeli hekimlerce uygulamaya girmiştir.