Prostat; erkek üreme ve boşaltım sistemi bileşenlerinden bir tanesidir ve üreme için hayati öneme sahiptir. Bir salgı bezi olan bu organ, hastalıkla da aynı ismi taşır. Prostat olarak bildiğimiz sağlık sorunu aslında prostat büyümesidir. İyi huylu; selim prostat 40 yaşın üzerinde görülmeye başlanır ve 50 yaşın üzerinde erkelerin %50’sinde olağan bir sorun olarak kabul edilir. 70’li yaşlardan sonra ise neredeyse tüm erkeklerin idrar yapmasını engellemesi nedeniyle yaşam konforuna etki eder.
Prostat tedavisi; prostat bezinin türlü hastalıkları için uygulanır. Prostat hastalıkları iyi huylu prostat büyümesi, kötü huylu prostat büyümesi ya da prostat iltihabı gibi birçok farklı şekilde karşımıza çıkar. Prostat, idrar torbasının çıkışında yer alan bir salgı bezidir. Prostat idrar yapma ve üreme ile ilgili bir organdır ve yaşlanma ile birlikte büyüme yaparak benzer şikâyetlere yol açar. Prostat büyümesi bazen iyi huylu olurken bazen de kötü huylu prostat büyümesi de meydana gelebilir.
Prostat büyümesi bazı erkeklerde idrar kanalına doğru büyüme yaparken bazı erkeklerde ise idrar torbasının içine doğru büyür. Her iki durumda da prostat büyümesi şikayetleri görülür ancak şikayet boyutları prostatın büyüme şekline göre değişkenlik gösterir. Dışarıya doğru büyüyen prostat genelde ciddi sorunlara neden olmazken içeriye doğru büyüme yapan prostat ciddi sorunlara yol açabilir.
Prostat sadece erkeklere bulunan ve ergenliğe giriş ile birlikte büyüyerek gelişen bir salgı bezidir. 25 yaşını geçtikten sonra her erkeğin prostatı farklı şekillerde büyür. Prostat büyümesinin nedenleri tam olarak bilinmese de testosteron ve östrojenin, prostat büyümesinde oldukça önemli role sahip oldukları bilinmektedir. Prostat büyümesine yol açan etkenler içerisinde, tuvalet yapma alışkanlığı da son yıllarda artan oranda tıp otoritelerince dile getirilir. Ayakta idrar yapma alışkanlığı; prostat sağlığını etkilemektedir ve uzmanlar bu işlemi oturarak yapmayı önermektedir. Bu şekilde mevcut sorunların gerilediğine dair pek çok araştırma yapılmıştır.
Prostat büyümesinin bir diğer sebebi ise kötü huylu tümör gelişimidir. İntraduktak karsinom olarak tanımlanan bu tümörler, başlangıçta iyi huylu tümörler gibi seyrederken, ileri safhalarda metastaz haline gelebilmektedir. Tedavisi en yüksek başarı oranına sahip olan prostat kanseri, erken evrede hastanın yaşam standartlarını nerdeyse hiç etkilemeden tedavi edilebilmektedir.
Prostat bezi 30’lu yaşlardan sonra büyümeye başlayan ve yaşam boyunca da büyümesini sürdüren bir organdır. 50 yaşın üzeri erkeklerin yaklaşık %50’si prostat büyümesi şikayetleri ile doktora başvururken bu oran 60 yaş sonrasında %65’e çıkmaktadır. 80’li yaşlara gelindiğinde büyüme oranı %90’lara ulaşır. Prostat büyümesi ilaç ya da ameliyat tedavi edilebilen bir hastalıktır ve sıkı takip edilmesi gerekir.
Prostat büyümesinde yaş oldukça büyük bir etkendir. Burada belli yaşlardan sonra olağan sayılan sorunun tedavisine yönelik eylem gerçekleştirilmeme durumu oldukça yaygındır. Ancak kanser ve aşırı büyüme gibi durumlarda cerrahiye varan müdahaleler gerekli olabilmektedir. Yapılacak analizlerle hangi düzeyde bir tedavi uygulanacağına hekim karar vermektedir.
Prostat büyümesi arttıkça idrar kanalını sıkıştırır. İdrar torbası, işemeyi sağlayan bir organdır ve kas dokulardan meydana gelir. Prostat tarafından sıkıştırılan idrar torbası genişler ve genişledikçe daha güçlü kasılmaya başlar. Bu durum hastanın sık sık idrara çıkmasına neden olur. İdrar kaçırma, gece tuvalete uyanma ve aniden idrar sıkıştırması gibi şikayetler görülmeye başlar. Zaman içinde yorulan idrar kasları işlevini kaybetmeye başlar ve idrar kaçırma sorunu baş gösterir.
Prostat tedavisinde iki yol vardır. Bunların birincisi önleyici ve hastalığın ilerlemesini engelleyici medikal tedaviler, diğer ise cerrahi müdahalelerdir. Kimi vakalarda prostat aşırı büyüme durumundadır ve cinsel fonksiyonlardan idrara çıkma problemlerine kadar bir çok soruna yol açabilir ve bu tür büyümelerin ilaçla tedavisi çok zordur. Hekim tarafından uygun görülmesi halinde bu tür vakalarda küretaj veya kapsamlı cerrahi müdahale gerekebilir ki, kemoterapi ve radyoterapi ile iyileştirilemeyen prostat kanserlerinde ve hekimin tercihine göre ihtiyaten cerrahi yöntemler kullanılır.
Prostat tedavisi erken yaşlarda fazla uygulanan bir tedavi biçimi değildir. Anomaliler halinde erken yaşlarda prostat ameliyatı uygulaması söz konusu iken, ileri yaşlarda erkeklerin büyük bir çoğunluğu bu tedavi için başvuruda bulunur. Burada yapılacak en önemli uyarı, prostat şikayetlerinin ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekliliğidir. Zira sorun ilerlemeden kontrol altına alınabilir ve ileri yaşlarda daha ağır tabloların ortaya çıkması engellenebilir.